Hoe het werkt.

Volg het onderstaande stappenplan om snel een aanvraag aan te kunnen maken!

 1. Maak een account aan.

  T egenwoordig is het een hele klus om al uw inloggegevens voor verschillende websites bij te houden. Het OPTI-CLOT webportaal maakt daarom gebruik van SURFconext. Dit maakt het mogelijk om in te loggen met het account dat u van uw zorginstelling ontvangen heeft. Zo hoeft u geen nieuw account voor het portaal aan te maken!

  Voordat u gebruik kunt maken van het OPTI-CLOT portaal moet u zich registreren. Op deze manier kunnen wij ervoor zorgen dat alleen de juiste gebruikers toegang hebben tot het platform. Het OPTI-CLOT webportaal is bedoelt voor zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van patiënten met een bloedstollingsstoornis. Wanneer uw centrum nog niet is aangesloten bij het OPTI-CLOT portaal kan het zijn dat uw registratie langer duurt. In deze gevallen wordt u op de hoogte gesteld en kan het zijn dat er een verantwoordelijke voor gebruik van het OPTI-CLOT portaal in uw centrum wordt vastgesteld.

 2. Stuur veilig een aanvraag voor een doseeradvies.

  Gezien in het OPTI-CLOT portaal gewerkt wordt met gevoelige gegevens is de applicatie grondig op haar beveiliging gecontroleerd. Alle gegevens worden opgeslagen in overeenstemming met hoge kwaliteitsnormen (NEN 7510 & ISO 27001). Enkel de farmacologen in het AMC hebben toegang tot de gegevens van uw patiënt. Alle aanpassingen aan de gegevens worden bijgehouden zodat eventuele fouten altijd hersteld kunnen worden.

  In de huidige wereld is de administratieve druk op zorgverleners hoog. Het is dan ook ons doel om het invoeren van gegevens zoveel mogelijk te ondersteunen. Het OPTI-CLOT portaal maakt gebruik van één formulier voor het invoeren van patiënt gegevens. Dit formulier wordt dynamisch aangepast zodat u enkel de relevante gegevens voor uw patiënt hoeft in te voeren.

  Het is ons doel om zo veel mogelijk taken met betrekking tot de zorg van patiënten met een bloedstollingsstoornis te herenigingen in één omgeving. Zo wordt het gemakkelijker om het overzicht te houden. Heeft u suggesties voor toevoegingen of aanpassingen? Aarzel vooral niet om contact met ons op te nemen!

 3. Ontvang een advies op basis van de individuele farmacokinetiek van uw patiënt.

  Voor het maken van voorspellingen van de optimale behandeling van uw patiënt maken wij gebruik van modellen gebaseerd op populatie farmacokinetiek. Deze modellen gebruiken informatie van een grote populatie patiënten om voorspellingen te doen over uw individuele patiënt. Helaas is deze voorspelling (nog) niet perfect. Gelukkig kwantificeerd het model ook de onzekerheid van de voorspelling. U kunt deze onzekerheid verminderen door bloedmetingen aan het model toe te voegen. Dit is niet verplicht in het OPTI-CLOT portaal, maar wordt wel aangeraden van het perfectioneren van het doseeradvies voor uw patiënt.

  Wanneer u een aanvraag maakt in het OPTI-CLOT portaal wordt deze opgepakt door onze farmacologen in het AMC. Deze gaan met de gegevens van uw patiënt aan de slag en leveren zo een gepersonaliseerd advies naar de situatie van uw patiënt. Er komt dus altijd een menselijk element bij een doseeradvies aan te pas.

 4. Personaliseer het doseeradvies.

  Het geleverde doseeradvies is geheel interactief en kan in het portaal bewerkt worden. Dit maakt het mogelijk om verschillende behandelingen te vergelijken en de optimale behandeling te selecteren voor uw patiënt..

  Op het moment worden de adviezen in het portaal vooral gebaseerd op het bereiken van een doel concentratie. In de toekomst wordt het ook mogelijk om de keuze van de dosering te ondersteunen met een voorspelling over de bloedingsneiging van uw patiënt. Gezien de hoge variatie in de bloeding frequentie tussen patiënten die dezelfde behandeling ontvangen, staat dit ons toe om de behandeling nog verder toe te spitsen op uw patiënt. Dit kan ook helpen ter ondersteuning van uw intuïtie over de bloedingsneiging van uw patiënt.

 5. Hou al uw aanvragen en adviezen bij in één duidelijk overzicht.

  Na het inloggen bij het OPTI-CLOT webportaal ziet u een overzicht van alle aanvragen die u bij het OPTI-CLOT portaal heeft gemaakt. U kunt de resultaten sorteren en filteren om zo bij de juiste aanvraag te komen. Daarnaast is er aan elke aanvraag een patiënt (middels een pseudo id) gekoppeld. U kunt de gegevens van uw patiënt, waaronder de veranderende farmacokinetiek, op deze manier over de tijd volgen.

  Één van de doelen van het OPTI-CLOT webportaal is om het bijhouden en presenteren van farmacokinetische gegevens te uniformiseren tussen zorgcentra. Deze uitkomsten kunnen complex zijn wat het ingewikkeld kan maken voor zorgverleners om hier conclusies uit te trekken. Door middel van betere voorlichting hopen wij dat dit soort informatie tot meerwaarde kan leiden voor de behandeling van patiënten met bloedstollingsstoornissen.